Klima uređaji su bitni uređaji koji modificiraju stanje zraka (prvenstveno temperaturu i vlažnost) na razine ugodnije za ljude ili u industrijskim okruženjima. Dolaze u različitim vrstama i veličinama, zadovoljavajući različite potrebe i prostore, kao što su prozorske jedinice, prijenosne jedinice, split sustavi (također poznati kao sustavi bez kanala) i centralni klimatizacijski sustavi.

Kako rade

Osnovno načelo klimatizacije je prijenos topline iz unutrašnjosti zgrade prema van. Ovaj proces se postiže ciklusom hlađenja koji uključuje kompresor, kondenzator, ekspanzijski ventil i isparivač. Rashladno sredstvo, koje kruži unutar sustava, apsorbira toplinu iz unutarnjeg zraka i otpušta je van, hladeći tako unutarnji prostor.

Vrste klima uređaja

Jedinice za prozore: Kompaktne i dizajnirane da stanu u standardne okvire prozora. Idealan za hlađenje jednokrevetnih soba.

Prijenosne jedinice: Lako se premještaju i mogu se postaviti u različite prostorije po potrebi. Odzračuju kroz prozor, ali mogu biti svestraniji od prozorskih jedinica.

Split sustavi: Sastoje se od vanjske jedinice (koja sadrži kompresor i kondenzator) i jedne ili više unutarnjih jedinica (koje sadrže isparivač). Prikladni su za hlađenje pojedinačnih prostorija ili određenog područja doma bez potrebe za kanalima.

Centralni klima uređaj: Dizajniran za hlađenje cijele kuće ili zgrade kroz mrežu kanala. To je najopsežnije rješenje za hlađenje cijelog doma, ali i najskuplje i najsloženije za instalaciju.

Značajke i inovacije

Moderni klima uređaji dolaze s nizom značajki osmišljenih za poboljšanje učinkovitosti, udobnosti i korisničkog iskustva. To uključuje programibilne termostate, načine rada za uštedu energije, daljinske upravljače i integraciju pametne tehnologije koja omogućuje rad putem aplikacija za pametne telefone. Inovacije u rashladnim sredstvima i komponentama također su učinile klima-uređaje ekološki prihvatljivijima i energetski učinkovitijima.

Energetska učinkovitost klima

Energetska učinkovitost je ključni čimbenik pri odabiru klima uređaja jer utječe na troškove rada i utjecaj na okoliš. Omjer energetske učinkovitosti (EER) i omjer sezonske energetske učinkovitosti (SEER) dvije su metrike koje se koriste za mjerenje učinkovitosti klima uređaja. Više ocjene označavaju učinkovitije jedinice koje troše manje energije za pružanje iste količine hlađenja.

Održavanje

Redovito održavanje ključno je za učinkovit rad klima uređaja i produljenje njegovog vijeka trajanja. To uključuje čišćenje ili zamjenu filtera, provjeru razine rashladnog sredstva i osiguravanje da su zavojnice kondenzatora i isparivača čiste i bez nečistoća.

Ukratko, klima uređaji igraju ključnu ulogu u pružanju udobnosti u stambenim i poslovnim okruženjima. S napretkom tehnologije i fokusom na energetsku učinkovitost, nastavljaju se razvijati, nudeći rješenja koja su učinkovitija, ekološki prihvatljivija i prilagođena specifičnim potrebama korisnika.

Imate veliki izbor među kojim možete izabrati vašeg novog ljubimca, bio to Daikin, Mitsubishi, Fujitsu, Vivax… svaki izbor je dobar za sebe. A kako biste ušparali pogledajte izbor klima na našoj stranici.